20160701_132410-2

The Good, the Bad and the Roma

Het was 2013 een winterse zaterdag in februari, Sintiromarus verzorgde muziek bij de Presentatie van een unieke, verrassende fotoboek over het bijzondere leven van de Roma.

The good, the bad and the Roma door Peter van Beek

1622658_605528969526431_296204580_n

Wij hebben nu een aantal keren tijdens ons performance de foto’s achter ons laten projecteren met veel succes. Iedereen is elke keer onder de indruk van deze prachtfoto’s en daarom dit artikel in ons online magazine.

Eeuwen geleden kwam een volk van nomaden, koperslagers, muzikanten en verhalenvertellers vanuit Noord-West India richting het Westen. Hun geschiedenis is onduidelijk en mysterieus. Verrassend genoeg is dat ook vandaag nog zo. Veel Roma leven een opmerkelijk bestaan. De een heeft een paard, de andere een Hummer. Geliefd door weinigen, gehaat door velen.

Sinds 2005 volgt fotograaf Peter van Beek zijdelings de Decade of Roma Inclusion. Dit is een initiatief van EU, Wereldbank en NGO’s opgesteld in 2005, met als doel: de sociaal-economische status en integratie van Roma te bevorderen. De praktijk lijkt uit te wijzen dat discriminatie en geweld tegen Roma de acceptatie in de weg staan. Met ‘THE GOOD, THE BAD AND THE ROMA’ geeft van Beek een intens beeld van de realiteit die hij aantrof in Europese landen, steden, dorpen, gehuchten en getto’s.

20160701_132637-2

Van Beek’s archief van duizenden beelden werd met vormgever Wout de Vringer tot een bijzonder en opvallend fotoboek gekneed.

De missie van Peter van Beek is om het fotograferen van Roma in Europa te continueren, om meer grip te krijgen op de problematiek, aandacht te vestigen op de toenemende en zorgelijke situatie in Europa en bovenal te genieten van de originaliteit, humor en kracht van de Roma.

Het is echt een aanrader om naar de website te gaan van Peter van Beek om nog meer mooie fotografie te ontdekken en meer over hem te weten te komen. www.petervanbeek.com

Het boek kun je bestellen bij uitgeverij d ‘jonge Hond

Houd de agenda op onze website in de gaten wanneer wij weer een optreden verzorgen met deze prachtfoto’s!

20160701_132845-2

2 gedachten over “The Good, the Bad and the Roma

Geef een reactie